• Breaking News

    19 Mart 2017 Pazar

    Teknoloji : Yararlı mı yoksa Zararlı mı ?



    Günümüzdeki ve çağımızda en önemli sorulardan biri, toplumumuzun merkezi bir parçası haline gelen teknolojik devrimin faydalı mı yoksa zararlı mı olduğudur.

    Günümüzdeki ve çağımızda en önemli sorulardan biri, toplumumuzun merkezi bir parçası haline gelen teknolojik devrimin yararlı ya da zararlı olup olmadığıdır. Teknoloji, toplumumuza pek çok açıdan göz kamaştırıcı biçimde zararlı hale gelmiştir, ancak onu "kötü" veya "kötü niyetli" olarak sınıflandırmak çok basittir ve teknolojinin zararlı bir olgu haline gelmesinin ötesine geçememektedir.

    Öncelikle, bugün teknoloji olmadan nerede olacağımızı düşünelim. Bir üniversitede değil, bir fabrikada değil, çiftlikte bile değil, mağarada, yangın yaratma ümidiyle kayaları çarpmak. Ancak o zamanlarda bile, insanlar hayatta kalmak için mızraklar, yaylar ve ok teknolojilerine ihtiyaç duydu.
    Günümüz teknolojisinin topluma birçok bakımdan zararlı olmasına rağmen, teknoloji yeni bir olgu değildir. Teknoloji bu dünyadaki her şeyden daha yüksek bir istihbarat kapasitesine sahip olmamızı sağlayan şey, yaratma ve uyum yeteneğidir.

    Teknoloji topluma yararlı olduğu için toplum için faydalıdır. Teknoloji olmadan, toplumun varolmayacağını bildiğimiz halde. Teknoloji zararlı değildir ancak zararlı bir şekilde kullanılmıştır. Teknolojinin kendisi zararlı değildir.

    İnsanların onu nasıl kullandıklarına bağlı olarak, teknoloji toplum için faydalı ve zararlı olabilir. Toplumumuzda yeterince vurgulamamış bir odak alanı, teknolojide eğitim ve yararlı uygulamalardan nasıl faydalanabileceğimiz ve kazayla zararlı olanlara karşı kullanmamıza bağlı değildir.

    Teknoloji tarafından tıbbi alanda kaydedilen hayat miktarı, teknolojinin ayakta kalmanın zararlı olduğunu iddia eden ezici faydalardan biridir. Teknoloji, bilgiyi keşfetmek ve uygulamak ve daha kişiselleştirilmiş öğrenme imkânı tanıyan daha etkili yöntemler sunmamıza izin vererek, öğrenme yollarını sürekli olarak değiştirmektedir.

    Bugüne kadar ki en devrimci teknoloji olan İnternet, dünyayı bir araya getirdi. Küreselleşmenin negatif ve pozitif yönleri tartışılabilirken, küreselleşmenin bizden farklı olanlardan nefret etmeyi zorlaştırdığına dair bir soru yok. Kültürleri dünyaya bağladı ve daha yaygın bir empati yaratarak teknolojiye evrensel erişime sahip ülkeler için daha huzurlu bir dünya yarattı.

    Günümüz teknolojileri nedeniyle bilgi sonsuzdur ve bu bilgilerle keşfedilen imkânlar caziptir.
                        
    Günün sonunda, teknolojinin yarattığı dünya korkutucu ve öngörülemeyen ancak aynı zamanda şaşırtıcı ve verimli. Teknolojinin etkileri insan ırkının sona ermesine neden olabilir. Bununla birlikte, teknoloji aynı zamanda insan ırkını ütopik dünyaya itme potansiyeline de sahiptir. Bu, arzularımızın insanlar olarak ortaya çıktığı bir üründür ve günün sonunda teknolojinin kendisi, onu nasıl kullandığımıza bağlı olarak yalnızca faydalıdır veya zararlıdır.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder