• Breaking News

    17 Mart 2017 Cuma

    Gelişmekte Olan Ülkelerde Teknoloji

    Teknolojik ilerleme, küreselleşmeyle açıkça ilişkilidir. İnternetin hızla genişlemesi, geri döndürülemez bir şekilde ağa bağlı bir dünya yarattığından, bilgi çağında küreselleşme oranı hiç olmadığı kadar artmıştır. Bu analiz, gelişmekte olan ülkelerdeki teknolojik değişimin olumlu ve olumsuz sonuçlarını, özellikle de ekonomi, kültür ve eğitim ile ilgili değişiklikleri araştırmaktadır.

    Gelişmekte olan ülkeler tarafından teknolojinin benimsenmesi, üretimin ulusal maliyetlerinin düşürülmesi, kalite standartlarının oluşturulması ve kişilerin uzaktan iletişim kurmasına izin vermek gibi ekonomileri üzerinde derin etkiler yarattı. Ne yazık ki, mevcut süreç yenilik değil de adaptasyonlardan biridir. Buna ek olarak, gelişmekte olan bir ülkenin yoksullarının yeteneklerine uygun teknolojilere duyulan gereksinim yakın zamanda kabul edilmiştir. Düşük gelirli ülkelerde teknolojinin yayılmaya devam etmesindeki en büyük zorluk, ülke içindeki eşitsiz dağılım ve nüfusudur.

    İnternetin beslediği teknolojinin hızla gelişmesi, gelişmekte olan ülkelerde olumlu kültürel değişimlere neden oldu. Daha kolay, daha hızlı iletişim, yoksulluğun azaltılmasının yanı sıra demokrasinin yükselişine katkıda bulunmuştur. Küreselleşme aynı zamanda kültürel farkındalığı artırabilir ve çeşitliliği teşvik edebilir. Bununla birlikte, olumsuz kültürel sonuçları önlemek için teknolojinin yayılımı dikkatle kontrol edilmelidir. Gelişmekte olan ülkeler kültürel kimliklerini kaybetme ve kendilerini gittikçe batılılaşmış bir dünyaya sindirme riski taşıyor.

    Yüksek teknoloji ürünü bir pazara katılabilmek için gelişmekte olan ülkeler teknik uzmanlığa sahip bireyleri gerektirir. Sorunlar, ülkeler eğitim alanında aşırı hızlı gelişmeler yapmaya çalıştıklarında ortaya çıkmakta ve eğitim sistemini desteklemek için yeterli bir altyapıya sahip olmayan mezunlar üretmektedir. Yani, aileler çocuklarını okula göndermeyi göze alabilmeli, eğitim kurumları mevcut ders kitapları ve elektrik gibi kaynaklarımıza ihtiyaç duyuyor ve eğitimli bireyler kendi ülkelerinde kalmaları için teşvikler istiyorlar.


    Gelişmekte olan ülkeler üçüncü dünya gelişimindeki tüm müdahaleleri dikkatle düzenlemek için etkilerini hafifletmelidirler. Kararsız ortamlardaki hızlı değişimler ve altyapı eksikliği, istikrarı bozmaya ve çözdüklerinden daha fazla soruna neden olacak.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder